Cum scapam de crapaturile farfuriilor
Crapaturile farfuriilor dispar daca acestea se fierb timp de o ora in lapte (de la rece la fierbinte). Se lasa apoi la racit.
Curatarea vaselor din sticla
Vasele din sticla foarte murdare (cu grasimi, rasini etc.) se curata cu o solutie de soda de rufe si sapun, apoi se spala cu foate multa apa.
Obiectele din bronz
Pentru a preveni cocleala, obiectele de bronz se sterg energic cu pulbere fina de cenusa de lemn (folosintu-se un tampon), apoi obiectele se lustruiesc.
Curatarea covoarelor
Covoarele se curata frumos stergand suprafata acestora cu un tampon inmuiat in esenta concentrata de ceai. Pentru a reimprospata culorile unui covor, acesta se perie energic cu o solutie concentrata de apa cu sare grunjoasa sau se presara covorul cu sare, se ruleaza si se lasa asa 2-3 zile, dupa care se perie sarea. Astfel se indeparteaza si eventualele pete.
Curatarea mobilei de lemn din mahon
Mobila de lemn de mahon se sterge cu un burete umezit cu apa in care s-a adaugat otet, dupa care se freaca repede cu o carpa moale, pana cand urmele de apa dispar. Suprafata uscata se acopera cu un strat subtire de ceara alba, iar dupa ce s-a uscat, se lustruieste cu o carpa.
Curatarea tapiseriei din stofa
Tapiseria din stofa se curata energic cu o perie de haine inmuiata intr-o solutie de sapun cu apa calda sau intr-o solutie de bucatarie (4 lingurite) in spirt medicinal (5 lingurite), la care se adauga apa rece. Dupa curatare, suprafata tatata sa sterge de cateva ori cu o carpa umezita in apa rece (bine stoarsa), apoi cu o carpa uscata.
Curatarea obiectelor de arama
Obiectele de arama de dimensiuni mici se curata cufundandu-le intr-o solutie concentrata de amoniac (numai in incaperi bine aerisite sau in aer liber) dupa care se sterg cu o carpa umezita in aceeasi solutie. La urma se clatesc cu apa si se sterg cu o carpa uscata.
Curatarea ramelor de lemn de stejar
Ramele de lemn de stejar se curata cu un tampon inmuiat in lapte dulce; dupa uscare se lustruiesc cu o carpa moale.
Curatarea obiectelor din argint si din aur
Obiectele din argint si din aur nu se curata cu produse abrazive. Lanturile de aur se curata agitandu-le intr-o solutie de apa in care se adauga putin praf de creta. Se spala apoi cu multa apa si se usuca.
Curatarea vaselor de teflon
Vasele de bucatarie captusite cu un strat de teflon nu se cuata cu materiale abrazive, ci se spala cu solutii emoliente (soda calcinata, detergenti pentru vase, cenusa de lemn etc), folosindu-se o carpa, buretele sau peria moale.
Lustruirea suprafetelor lemnoase
Pentru lustruirea suprafetelor lemnoase vopsite in alb, acestea se ung cu un amestec incalzit de parafina (o lingurita) in apa (un pahar), omogenizat la cald. Dupa racire si uscare, suprafata tratata se lustruieste cu o carpa moale, uscata.
Curatarea ruginei de pe obiectele mici
Pentru curatarea ruginei de pe chei si alte obiecte mici : 1) se sterge energic, cu o carpa umezita cu apa si inmuiata in nisip fin; 2) se introduc obiectele pentru 24 de ore intr-o baie de ulei de gatit rancezit; 3) se sapunesc si se freaca enegic cu o carpa aspra, pentru uscare si lustruire.
Autor: Aura Popa