Chiar daca in ziua de azi femeile nu mai gatesc ca inainte, curatarea vaselor de bucatarie ramane o problema. Ganditi-va ca poate vi s-a intamplat chiar si voua sa va confruntati cu micile probleme de curatare a vaselor. Facem ceai intr-un ibric si il uitam mai mult pe foc – ibricul se innegreste si atunci simplul detergent de vase nu va mai fi suficient.
- Curatarea teflonului
Stiti desigur ca este foarte greu sa ai grija de un teflon si stii desigur si ca teflonul este una dintre cele mai costisitoare investitii din bucatarie. Praful de curatat sau alti detergenti sunt prea agresivi pentru stratul de teflon din tigaile pe care le folosim. Putem apela la o varianta ieftina si simpla, destul de usor de preparat.- Se toarna apa cam 200 ml in tigaia de teflon si se adauga 3 linguri de praf de copt. Se pune apoi tigaia la foc mic si se tine pe foc pana cand amestecul pus in tigaie da in clocot. Se ia atunci de pe foc tigaia, se pune in chiuveta si se clateste cu apa, potrivit de calda. Se sterge apoi bine tigaia cu un burete fin.
- Curatarea tacamurilor din inox
Toti stim cat de usor este sa intretii si sa cureti obiectele din inox. Din pacate, putini stim si ca tacamurile si celelalte obiecte din inox au tendinta de a capata in timp pete sau zgarieturi. Aceste pete si zgarieturi par de necuratat cu praf de curatat si cu detergenti de bucatarie. O solutie ar fi prepararea unui sapun special pe baza de potasiu si creta.- Se folosesc pentru acest sapun o lingura de creta si o lingura de sapun de potasiu. Ambele se gasesc de cumparat in comert. Se amesteca cele doua ingrediente intr-un vas pana cand se omogenizeaza si devine o pasta omogena. Pasta poate fi folosita punand-o pe o carpa si frecand tacamurile umede. Dupa clatire, se lustruiesc tacamurile, pana cand suprafata lor devine lucioasa.
- Curatarea oalelor si ibricelor din aluminiu
Exemplul pe care vi l-am dat la inceput cu ibricul de aluminiu uitat pe foc este foarte des intalnit in casele noastre. Multi fierbem lapte in oale de aluminiu sau folosim ibrice de aluminiu pentru cafea si ceai. Ce ne facem atunci cand acestea sunt uitate pe foc si arse?- Se umple oala respectiva cu apa si se lasa timp de o ora pentru a se umezi. Se taie apoi o ceapa in 8 felii si se pune in apa impreuna cu 2 linguri de sare. Se pune apoi oala sau ibricul respectiv pe foc. Se lasa sa fiarba la foc potrivit de mic, pana cand da apa in clocot. Se ia atunci vasul respectiv de pe foc si se pune in chiuveta pentru a se clati cu apa potrivit de calda.Acum, partea arsa se va desprinde si se poate indeparta cu un burete fin, lasand vasul